FAQ

Wat kost een tekening.

Dit hangt af van is het nieuwbouw of verbouw. Nieuwbouw: afhankelijk van locatie, afmetingen en uw plan van eisen. Doen wij alleen de bouwaanvraag of compleet met aanbesteding en toezicht. Ons werk voor nieuw- en verbouw dient richting overheden en aannemers compleet te zijn incl. alle berekeningen, sonderingen, bouwbesluit toetsen etc. kortom volgens de wettelijke indieningvereisten wat bij sommige aanbieders wordt vergeten. Bij verbouw: zijn er bestaande tekeningen en hoe ingrijpend is de verbouw. Wanneer er geen tekeningen zijn zullen we eerst alles in moeten meten en uittekenen. Na een eerste gesprek bij ons of op locatie kunnen we in veel gevallen u een kostenindicatie geven of offerte maken.

Wat kost een woning.

Geheel afhankelijk van de afmeting, complexiteit en materialen. Geloof niet te snel in prijzen van standaard woning van aanbieders in de woningmarkt, opmaat en naar wens kan vaak ook nog goedkoper. Wanneer wij een schets voor u hebben gemaakt kan hier een kostenraming bij worden gemaakt.

Ik heb zelf een ontwerp kunt u dit uitwerken en tekent u alles.

Wanneer het idee inderdaad van u zelf is kunnen wij dit bekijken en eventueel verbeteren en uitwerken. Heeft een collega-buro of architect dit voor u gemaakt dient u dit zelf eerst met hem of haar af te handelen dmv bv een afstandsverklaring. Het plan zal dan ook niet letterlijk worden overgenomen. Wij tekenen niet “alles”. Wij gaan mogelijk tov gerenommeerde architecten flexibeler om met uw wensen maar maken wel een zo goed mogelijk ontwerp en zijn dit aan u en welstand ook verplicht. Uw vrijheid is bij ons groter.

Indienen omgevingsvergunning digitaal!

U heeft mogelijk bij de balie bouw-woningtoezicht een positieve reaktie op uw verzoek van wat u wilt bouwen of verbouwen. De aanvraag via hetomgevingsloket dient digitaal te gebeuren. Het invullen hiervan met een digiD , uploaden van PDF bestanden etc. is voor de particulier een heel karwei. …. wij doen dit dagelijks!

Tot hoever is eea vrijblijvend.

Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend. Afhankelijk van de afstanden en plan indicatie kan de locatie worden afgesproken. Wanneer er schetsen, onderzoeken, tekeningen etc. worden gemaakt zal dit in rekening worden gebracht. Zie ook punt 01.

Wat kan ik aanleveren en vragen bij de gemeente.

Vraag in alle gevallen bij nieuwbouw naar het beeldkwaliteitplan, bestemmingsplan gegevens etc. Bij verbouw kunt u vragen of er in het gemeentelijk archief bestaande tekeningen zijn of bij de eerdere bewoner. Om teleurstellingen te voorkomen informeer altijd voor de aankoop bij de gemeente of uw wensen kunnen worden uitgevoerd ivm bestemmingsplannen die niet kunnen worden gewijzigd of vrijstellingen op worden gegeven.

Wat moet ik zelf doen.

U kunt in veel gevallen informeren bij de gemeentes naar de mogelijkheden en informeer tijdig uw buren over uw plannen. Mocht u het werk willen uitvoeren in bouwteam, dus door direct met aannemer, installateur etc. in zee of aanbesteden, dus meerdere aannemers in later schrijven kunt u hier vast over na denken. Wij kunnen u hierin uiteraard adviseren.

Ik wil wat anders dan de buren.

Soms zijn de budgetten en wensen van de opdrachtgever bepalend maar veel wordt ons gevraagd om een origineel, eigenwijs of modern ontwerp te maken. Dit kan zelfs meer kan hebben bij de welstandscommissies en hoeft ook niet perse duurder te zijn.

Wij kunnen een pand kopen en wat zijn de mogelijkheden.

Vaak komt inderdaad de vraag voor u het pand aan kunt kopen of een bod doen hoe de staat van onderhoud is en is het haalbaar om onze wensen tegen een betaalbare prijs te kunnen realiseren. Afhankelijk van de situatie kunnen wij vrijblijvend de situatie opnemen en u adviseren.

Hoe krijg ik zsm bouwvergunning.

Vooral in onze provincie zijn we bekend met de meeste ambtenaren van de gemeentes mbt bouw- en woningtoezicht. We weten wat men vraagt, dit is ook puur woningwet, en kunnen hier snel op inspelen. Daarbij hebben wij een hele goede verstandhouding met welstand en met name Hus en Hiem. Uiteraard wordt ook veel gedaan buiten de provincie Friesland!